نارسایی کبد چیست؟
کبد دومین اندام بزرگ بدن است و عملکردهای متعدد و متفاوتی را در بدن بر عهده دارد. کبد، بر روی هر آنچه که میخورید و مینوشید فعل و انفعالاتی انجام میدهد و آنها را به انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن تبدیل میکند. مواد مضر مانند الکل را فیلتر کرده، از بدن دفع میکند و مسٔولیت دفاع از بدن در برابر عفونتها را بر عهده دارد.
هنگامی که کبد آسیب ببیند یا تخریب شود، احتمالا فرد متحمل نارسایی یا مشکلات کبدی میشود. ویروسها و مواد شیمیایی مضر میتوانند به کبد آسیب برسانند. چنانچه فرد متحمل آسیبهای کبدی شود، به مرور عملکرد صحیح کبد از کار میافتد.
انواع نارسایی کبد
نارسایی کبد بر دو قسم است، یا حاد و یا مزمن.
نارسایی حاد کبد
صدمات ناشی از نارسایی حاد کبد سریع پیشرفت میکند و عملکرد کبد ظرف یک هفته و گاهی چند روز مختل میشود. نارسایی حاد کبد معمولا یک دفعه و بدون هیچگونه علائم یا عارضهی قبلی بروز میکند. علل شایع نارسایی حاد کبد اغلب قارچ یا مصرف بیش از حد داروهایی از قبیل استامینوفن است.
نارسایی مزمن کبد
نارسایی مزمن کبد با سرعت کمتری پیشرفت میکند. بروز علائم اولیه گاهی ماهها و سالها به طول میانجامد. نارسایی مزمن کبد اغلب ناشی از تخریب بافتهای کبد است که بر اثر مصرف طولانی مدت الکل به وجود میآید. آسیب بافتهای کبد بر اثر مصرف الکل، بافتهای سالم را از بین برده و بافتها را زخمی میکند.
علائم نارسایی کبد
- تهوع
- بیاشتهایی
- خستگی مفرط
- اسهال
- زردی
- کاهش وزن
- کبودی پوست یا خونریزی
- خارش
- تورم یا احتباس مایعات در پاها
- احتباس مایعات در شکم
-
تشخیص و درمان نارسایی کبد
چنانچه با هر گونه مشکلی در این زمینه روبرو هستید به پزشک مراجعه نمائید. چنانچه پیشینهی مصرف بیش از حد الکل، اختلالات ژنتیک یا مشکلات پزشکی دیگر دارید، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
انجام آزمایشات مختلف مستلزم آگاهی پزشکتان از اینگونه موارد است. چندین آزمایش خون مختلف برای تشخیص اختلالات خون، از جمله تشخیص اختلالات کبدی وجود دارد.
چنانچه دچار مسمومیت دارویی از قبیل استامینوفن شدهاید، پزشکتان میتواند داروهایی تجویز کند که تاثیرات مخرب آن را از بین ببرد. همچنین پزشکتان میتواند داروهایی برایتان تجویز کند که خونریزی داخلی را متوقف میکند.
نمونهبرداری یکی از شایعترین آزمایشات تشخیص مشکلات کبدی است. برای نمونهبرداری از کبد، تکهی کوچکی از کبد برداشته میشود و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرد.
چنانچه مشکلات کبدی در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، برخی از آسیبهای کبد جبران میگردد. آسیبهای کبدی گاهی خود به خود و گاهی طی فرایندهای دارویی ترمیم میشود.
چنانچه اضافه وزن دارید و یا چربی فراوانی از رژیم غذایی خود دریافت میکنید، بیش از دیگران در خطر ابتلا به کبد چرب هستید.
تغییر در سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم کمک شایانی در این زمینه به شما مینماید. چنانچه دچار آسیبهای کبدی هستید و الکل فراوانی مینوشید، حذف الکل از اهمیت ویژهایی برخوردار است.
نحوهی درمان به مرحلهی پیشرفت تخریب و آسیب بستگی دارد. پزشکتان داروهایی متناسب آسیب برایتان تجویز میکند.